Palacios del Sil: relatu etnográficu = Palacios del Sil: ethnographic story - González-Quevedo, Roberto (Añada: revista d'estudios llioneses, 2020)
Resume Nesti trabayu faise un relatu de los rasgos fundamentales de la cultura ya las instituciones sociales propias del concechu de Palacios del Sil, asitiáu al norte de la provincia de L.lión. Esti relatu faise con un repasu de los trabachos de campu, cono métodu de la observación participante, ya la bibliografía que l’autor d’esti estudiu vien fayendo dende cuantayá. Escomiénzase estudiando los aspeutos de la ganadería, na que la vaca tien un puestu mui importante que chega a tolos ámbitos culturales, como’l mundu simbólicu ya las emociones coleutivas. Por supuestu, outros aspeutos de la ganadería son bien relevantes ya compleméntanse cona actividá agrícola, también de muita importancia social ya económica. Tras l’estudiu de los trabachos de recolección, que tradicionalmente tenían una importancia decisiva na vida diaria, estúdiase’l mundu máxicu, especialmente en cuantas al tema del mal de güechu ya los ritos de curación en xeneral. Al final trátase la cuestión de la tradición oral, que yía mui rica en cuentos populares, l.leendas ya mitos, que se tienen pañao ya axeitao l.literariamente nuna interesante literatura local. Abstract In this work an account is given of the fundamental features of the culture and social institutions of the municipality of Palacios del Sil, a town located in the north of the province of León. This account is carried out through an overview of the field work, with the method of participant observation, and publications that the author of this study has been doing for years. The first topic of study is the aspects of livestock, in which the cow occupies a very important position and that extends to all cultural aspects such as the symbolic world and collective emotions. Of course, other aspects of livestock are very important and are complemented by agricultural activities, also of great social and economic importance. After studying the harvesting activities, which traditionally had a decisive importance in family life, the magical world is studied, with special emphasis on the subject of the evil eye and healing rites in general. Finally, the question of oral tradition is addressed, very rich in folk tales, legends and myths, which have been collected and literarily prepared by an interesting local literary scene.